ALLAH KABUL ETSİN.
Ananem ve dedemin ruhu için okuttuğumuz mevlütte annemle birlikte hazırladığımız çay soframız.
Önden meşhur ekşili çorbamız vardı.. Ekşiden kastım, erik ekşisi. Her sene eylül ayında ağaçlardan topladığımız ya da köy pazarlarından aldığımız sarı sert tadı acı erikleri kaynatıp ince süzekten geçiriyoruz. Pestilini yapıp yemeklerde kullanıyoruz. İnşallah eylül ayında ayrıntılı tarifini de paylaşırım.
Şimdi gelelim Ekşili Çorba’nın tarifine:
Malzemeler:
- 3 orta boy soğan
- 1 yemek kaşığı tereyağ
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
- 2 tatlı kaşığı kuru nane
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı pulbiber
- Yarım çay kaşığı karabiber
- 1 çay bardağı ılık suda ezilmiş acı erik pestili
- 8 su bardağı kaynar su
- 1 kase para hamuru ya da erişte
- 2 diş sarımsak
Yapılışı:
- Tereyağını bir tencereye alın.
- Köpük köpük olduğunda zeytinyağı ve küp küp doğranmış soğanı ekleyin.
- Soğanlar pembeleşinceye kadar kavurun.
- Salçaları ve baharatları da ekleyip kavurun.
- Suyu ve su ile açılmış acı erik pestilini ilave edip 15 dakika bu şekilde pişirin.
- Para hamurunu da ilave edip 10 dakika daha kaynatın.
- En son ezilmiş sarımsağı ekleyip ocağın altını kapatın.
Ve menümüz:
- Yeşil Salata
- Havuç Tarator
- Karışık kızartma
- Halep Dolması
- Cepli Poğaça
- Su Böreği
- Sultan Lokmaları
- Cevizli Çörek
- Bazlama
Ve tatlılarımız;
Her zamanki gibi bir çeşit şerbetli tatlı baş köşede yerini aldı..
Mis Kokulu Mandalinalı Kek Tarifi:
Malzemeler:
- 6 yumurta
- 5 kahve fincanı tozşeker
- 7 kahve fincanı un
- Yarım su bardağı mandalina suyu
- 1 mandalina kabuğu rendesi
- Yarım su bardağı sıvıyağ
- 1 paket kabartma tozu
- 2 yemek kaşığı kakao
- 2 yemek kaşığı mandalina suyu
Yapılışı:
- Yumurta ve tozşekeri mikserle köpürene kadar çırpın.
- Unu ve kabartma tozunu birlikte eleyerek karışıma ekleyip karıştırın.
- Mandalina suyu, mandalina kabuğu rendesi ve sıvıyağı da ekleyip karıştırın.
- Yağlanıp unlanmış kalıba karışımı dökün.
- Karışımdan bir miktar ayırıp kakao ve mandalina suyu ekleyip karıştırın.
- Kakaolu harcı da kalıba dökün.
- 175 derece fırında 40-45 dakika pişirin.
En kısa zamanda görüşmek dileğiyle..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder