SİRON/SİLOR/ZİRON/SIRIN
Siron üzerinde yaptığım araştırmalarda bu yemeğin daha çok Karadeniz yöresinde yapıldığını farkettim. Ancak Elazığ'da da sırın denilen yufkalar yapılıp aynen bu tarzda yemekler yapıldığını gördüm.
Siron, Silor, Ziron, Sırın ve daha farklı isimlerle karşılaştım. Yemeğin tam ismi nedir ve ya çıkış noktası tam neresidir bilemem ama lezzeti 10 numara 5 yıldız, bunu iyi biliyorum:)
Gelelim Tarife:
Gelelim Tarife:
Malzemeler:
- 4 yufka
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
Üzeri için:
- 1 kase sarımsaklı yoğurt
Tavuklu Harç İçin:
- 8-10 tane tavuk baget
- 3 yemek kaşığı tereyağ
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 2 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
- 1 çay bardağı tavuk suyu
Yapılışı:
- Tavuk bagetleri haşlayıp didin.
- Her bir yufkayı ikiye katlayın.
- Kenarlarından hafif içe doğru kıvırıp rulo yapın.
- 2 parmak genişliğinde kesip yağlanmış fırın tepsiye dizin.
- Zeytinyağı fırçayla her yerine sürüp 220 derece fırında kızarıncaya kadar pişirin.
- Tavuklu harç için tereyağı tavaya alın erisin.
- Salçayı ve toz biberi de ekleyip kavurun.
- Tavuk etlerini ve tavuk suyunu ekleyip 5 dakika daha pişirin.
- Pişen yufkaların üzerine sarımsaklı yoğurt dökün.
- Tavuklu sosu da döküp servis yapın.
Not: Yufkaları yumuşatmak için tavuk suyu kullanmanıza bence gerek yok. Yoğurt zaten yumuşacık yapıyor. Tavuk suyunu yalnızca sosun kıvamını açmak için kullanabilirsiniz. Bu durum lezzetini daha da artırıyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder