5 Ocak 2017 Perşembe

Evde Tereyağ Yapımı


YOĞURT KAYMAĞINDAN TEREYAĞ:)

Yoğurdunu kendi mayalayanlar için tereyağı yapmak çokta zor değil aslında.. Yoğurt kaymaklarını dondurucu da biriktirip kolayca kahvaltılık tereyağınızı yapabilirsiniz.. 

Bizim evim de 3 çeşit tereyağı bulunur. Marketten aldığım tereyağı hamur işlerinde, köy pazarından aldığım organik tereyağı yemeklerde özellikle pilavlarda, kendim yaptığım tereyağı ise yalnızca kahvaltılarda tüketiyorum.

Ben size kendi yaptığım ölçüleri yazıyorum. Bu ölçülerde yaklaşık 1 kase tereyağ çıktı. 

Yapılışı:
  • Yaklaşık 15 litre sütten elde ettiğiniz yoğurt kaymaklarını 5 litrelik su bidonuna alın. 
  • Üzerine yaklaşık 1 litre sıcağa yakın ılık su ekleyin. 




  • 20-25 dakika boyunca bidonu çalkalayın. 
  • Yağlar üzerinde birikmeye başlayınca bir bardak kadar soğuk su ekleyip 5-10 dakika daha çalkalayın.


  •  Tahta kaşıkla ayranın üzerinde biriken yağları toplayın. 
  • Yine de içinde yağ tanecikleri kalabilir. İnce bir süzgeçten süzün.


  • Yağı soğuk suyla yıkayıp kullanabilirsiniz.



  • Arta kalan ayranı ben içiyorum. Siz yayla çorbasında ve ya hamur işlerinde kullanabilirsiniz.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder