8 Nisan 2014 Salı

Tereyağlı Şekerpare



PASTANEDEKİ ŞEKERPARELER TADINDA;

Uzun denemeler sonucunda pastanedeki tatlıdan aldığım tadı ve kıvamı yakalamış bulunmaktayım.

Önceleri irmikle denedim, hindistan cevizi kattım, fındık tozu ekledim hepsi de nefis oldu ama hiç biri tam da istediğim lezzeti vermedi. Sonunda un, tereyağ ve bir miktar tarçınla istediğim klasik, pastane şekerparesi tadını yakaladım. Eşim bile önce hazır tatlı zannetti o kadar yani...:)

Tarif birkaç püf noktasına dikkat edildiği takdirde çok basit. Miktarını da tam 1 tepsi olacak şekilde ayarladım. Ben tam lezzeti yakalamak için tereyağ kullandım ama tereyağ yemeyenler margarinle de yapabilirler..

İşte tarif;

Malzemeler:

Hamuru İçin:
  • 125 gram tereyağ (oda sıcaklığında)
  • 1 kahve fincanı pudra şekeri
  • 1 yumurta
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2,5-3 su bardağı un


Şerbeti İçin:
  • 2 su bardağı şeker
  • 3 su bardağı su
  • 7-8 damla limon
  • Yarım çay kaşığı tarçın
  •  

Üzeri İçin:
  • Fındık


Yapılışı:
  • Şeker ve suyu bir tencereye koyup kaynatın.
  • Kaynamaya başladıktan sonra orta ateşte 12-13 dakika kaynatın.
  • Limon suyunu ve tarçını ilave edip ocağın altını kapatın.
  • Şerbeti soğumaya bırakın.
  • Oda sıcaklığında yumuşamış tereyağını pudra şekeri ile iyice karıştırın.
  • Diğer malzemeleri de ekleyip kurabiye hamuru sertliğinde bir hamur yoğurun.
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve yuvarlayın.
  • Ortasına fındık koyup 190 derece fırında yarım saat kadar kızarıncaya kadar pişirin.
  • Şerbetini dökün ve servisten önce en az 2-3 saat dinlendirin.
Afiyet olsun...


Notlar:
1)Şerbet ılık, tatlı sıcak olacak. Fırından çıkan tatlı ilk sıcaklığı çıkınca ılık şerbeti dökün.

2)Tarçını genellikle tüm şerbetli tatlılar da kullanıyorum. Sebebi tatlının lezzetine lezzet katmasının yanısıra tarçının kan şeker dengesini koruması ve sindirimi kolaylaştırmasıdır.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder