1 Nisan 2017 Cumartesi

Aside Tatlısı


ASİDE/HASİDE/ASUDE/PEKMEZLİ TATLI/PEKMEZLİ BULAMAÇ/HARİRE/PELTE/DOLAZ

Aside; çok eskilerden yapılan unutulmamış bir tatlımız. 
Şekersiz tatlı tarifleri ararken denk geldim bu tatlıya. Daha önce buna benzer pekmezli bir tatlı yapmıştım ama biraz sulu olduğu için tadını beğenmemiştim. 1 kaşıktan fazla yiyemediğim için tarifini de paylaşmamıştım.
Bu tatlının özelliği bana göre biraz ağır olması ve küçük bir dilimle tatlı ihtiyacınızı karşılayabilmesi. Bu tatlının her yöreye göre farklı yapılış biçimleri ve çok farklı isimleri mevcut. 
Çevrem de aside yaptığımı gören kişilerden aaa haside mi yaptın, biz buna asude deriz, harire çok severim gibi farklı tepkiler alınca çok şaşırdım. 
Tarifi instagram da paylaştığımda ise, her yöreden güzel takipçilerim bu tatlı hakkında bildiklerini benimle paylaştılar.
Aside şu ana kadar gördüğüm en çok isimli tatlıJ
Aside, asude, haside, pekmezli tatlı, pekmezli bulamaç bunlardan bazıları.
Mardin yöresinde (mardin-süryani mutfağının meşhur tatlısı imiş.) harire deniyor bu tatlıya yalnız o yörede tarçın, zencefil, yenibahar, hindistan cevizi gibi bazı baharatlarla lezzetlendirilmiş olduğunu gördüm.
Kayseri ve Ürgüp yöresinde ise Pelte veya Dolaz deniyor bu tatlıya, pişirmesi aynen pişiriliyor servis esnasında tereyağ eritilip üzerine gezdirilerek servis yapılıyor. Bu şekilde de deneyip damak tadıma uyan tarifini sizlerle paylaşacağım.
Eminim daha da farklı yörelerde farklı isimleri ve farklı yapılışları vardır.
Bu tatlıyı bol cevizle servis ederseniz cevizli sucuk lezzetinde oluyor.
Benim gibi pekmezi tek başına yiyemeyenler, farklı tariflere açık olanlar, şeker yerine pekmez tüketmek isteyenler veee cevizli sucuk sevenlere bu tatlıyı şiddetle tavsiye ederim. 



Gelelim benim yaptığım şekilde tarifine:

Malzemeler:

  • 2 su bardağı pekmez
  • 4 su bardağı su
  • 6 (tepeleme) yemek kaşığı buğday nişastası
  • Ceviz


Yapılışı:
  • 1 su bardağı su ile nişastayı açın. 
  • 3 su bardağı suyu ve pekmezi de ekleyip karıştırarak pişirin. 
  • Kaynamaya başladıktan sonra 2 dakika daha karıştırarak pişirip ocağın altını kapatın. 
  • Islatılmış cam tepsiye karışımı dökün. 
  • Dilerseniz iri çekilmiş cevizleri içine ekleyip karıştırın.
  • Ya da üzerine iri çekilmiş  ceviz serpebilirsiniz. 
  • Ya da yarım ceviz parçaları ile servis edin. 
  • İlk sıcaklığı çıkınca buzdolabına kaldırın. 
  • 3-4 saat buzdolabında dinlendirip servis yapın. 
Afiyet olsun.








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder