Artık blogumda yepyeni bir kategori var. 'Misafir olduğum sofralar'..
Sadece kendi kurduğum sofralarla değil, uzun uzun muhabbet ettiğim nefis tarifler olan akrabalarımın ve arkadaşlarımın sofra fotoğraflarını da sizlere menü ve sunum önerisi olması açısından paylaşacağım. Tabi ki sofra da olan farklı tarifleri de paylaşmadan geçemem:)
Teyzemde kahvaltı, 5 çayı, akşam çayı gibi başlıkları da sık sık görebilirsiniz:) Mutfak merakımda teyzelerimin katkısı büyük..
Gelelim menüye..
Yaz sofralarının vazgeçilmezi soğuk ayran çorbası vardı.. Nohut ve buğdayı haşlayıp ayranla karıştırıp nane ile servis yapmış.. Ferah ferah nefisti..
Salatamız bol yeşillikli bol ekşili kısır idi..
Zeytinyağlı Biber Dolması, yemek ve ya çay olsun bizim sofraların olmazsa olmazıdır..
Ve yoğurtlu havuç salatası. Rendelenmiş havucu zeytinyağında soteleyip, üzerine sarımsaklı yoğurt arzuya göre mayonez ekleyip servis yapmış..
Tuzlularımız peynirli tepsi böreği ve patatesli poğaça idi..
Gelelim benim en sevdiğim kısma tatlılar..
Teyzemin yaptığı limonlu pandispanya, limonlu krema, limon sosu ve limon dilimleri ile süslenmiş tam bir limonlu pasta ve benim yapıp götürdüğüm Şambali vardı.. Ve işte bu nefis tatlıların tarifleri..
Limonlu Pasta İçin Gerekli Malzemeler:
- 4 yumurta
- 1.5 su bardağı tozşeker
- 1 fincan limonlu su (Yarım limonu fincana sıkıp üzerini su ile doldurun)
- 1.5 su bardağı buğday nişastası
- 1.5 su bardağı un
- 1 paket kabartma tozu
- Yarim limon kabuğu rendesi
Keki ıslatmak için:
- Limonata
Kreması için:
- 1.5 litre süt
- 1 su bardağı+1 yemek kaşığı un
- 1 su bardağı tozşeker
- 1 vanilya
- 50 gram margarin
- Yarım limon kabuğu rendesi
Üzeri için:
- 2.5 su bardağı su
- 2.5 yemek kaşığı nişasta
- 2.5 yemek kaşığı tozşeker
- 2 limon suyu
- Limon dilimleri
Yapılışı:
- Yumurta ve tozşekeri köpürünceye kadar çırpın.
- Unu, kabartma tozu ve nişastayı eleyerek ekleyin.
- Limonlu suyu ve limon kabuğu rendesini de ekleyip karıştırın.
- Yağlanıp unlanmiş tepsiye karışımı dökün.
- 180 derece fırında hafif kızarıncaya kadar pişirin.
- Soğuyan keki limonata ile ıslatın.
- Kreması için süt, un ve tozşekeri karıştırarak pişirin.
- Kaynamaya başladıktan sonra bir kaç dakika kaynatıp ocağın altını kapatın.
- Margarini ekleyip eriyinceye kadar karıştırın.
- Vanilya ve limon kabuğu rendesini de bu aşamada ekleyin.
- Kremayı mikserle 10 15 dakika çırpın ve kekin üzerine sürün.
- Limon dilimleri ile süsleyin.
- Ayrı bir tencerede 2 limonun suyunu sıkın.
- Suyu, nişastayı ve tozşekeri de ekleyip kaynayıncaya kadar karıştırın.
- Kaynayınca pastanın üzerine gezdirin.
- En az 4 5 saat buzdolabında dinlendirin.
Ve Şambali:
Şambali İçin Gerekli Malzemeler:
- 1 su bardağı tozşeker
- 1 su bardağı yoğurt
- 3 su bardağı irmik
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- 4 yemek kaşığı pekmez
- Yer fıstığı
Şerbeti İçin:
- 2.5 su bardağı tozşeker
- 2.5 su bardağı su
- 7 8 damla limon
Yapılışı:
- Şerbet için tozşekeri ve suyu ocağa alıp kaynatın.
- Kaynamaya başladıktan sonra 12 13 dakika daha kaynatıp limonu sıkın ve ocağın altını kapatın.
- Hamuru İçin irmiği, tozşekeri, kabartma tozu ve vanilyayı karıştırın.
- Yoğurdu ekleyip kuru karışıma iyice yedirin.
- Yağlanıp unlanmış kare tepsiye karışımı güzelce yayın.
- Üzerine yer fıstıklarını dizin.
- 4 yemek kaşığı pekmez gezdirin.
- 175 derece fırında kızarıncaya kadar pişirin.
- Fırından çıkan tatlının üzerine ılık şerbeti dökün.
- Dilimleyip servis yapın.
Masamız..
Yepyeni sofralarda görüşmek dileğiyle:)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder