30 Mart 2016 Çarşamba

Un Helvası

Un helvasını defalarca yapıp instagram da paylaşmışımdır. Ana malzemeler hep aynı un,şeker,su.. Bazen bu şekilde sade yaparım bazen cevizli, fındıklı. O gün canım nasıl isterse.Hatta üşenmeyip krokan yapıp içine katmışlığım bile olmuştur. Krokan fikri süper bence. Yumuşacık helvanın içinden çıtır çıtır krokanlar geliyor ağıza. Yalnız krokanlı yapacaksanız şeker miktarını mutlaka azaltmalısınız. Ben bu şeklinden de bahsedicem tarifte..
Helva yaparken klasik çay bardağı su bardağı ölçülerini kullanmıyorum. Annemden kalan alışkanlıkla çorba kasesi kullanıyorum. Dolayısıyla ölçüleri de ona göre vericem. Bence siz de bu şekilde yapın..
Malzemeler:

  • 2 yemek kaşığı dolusu tereyağ (125 gram)
  • Yarım kase sıvıyağ
  • 1 kase un
  • 1 kase tozşeker
  • 1.5 kase su
  • 1 çay bardağı iri çekilmiş ceviz (arzuya göre)

Yapılışı:

  • Tereyağı tencereye alıp eritin.
  • Sıvıyağı ve unu da ekleyip açık kahverengi oluncaya kadar durmadan kavurun.
  • (Bu aşamada kavurmayı bırakırsanız un yanar.)
  • Suyu ve şekeri bir kapta (kaynatmadan) güzelce karıştırın.
  • Kavrulmuş una şekerli suyu ekleyin.
  • (Bu aşamada sıçrayabilir dikkat!)
  • Şekerli suyu eklerken bir taraftan da hızlı hızlı karıştırın.

  • Bu aşamada helva suyunu çekip toparlanacak.
  • Kesinlikle karıştırmayı bırakmayın.
  • Fındık, ceviz ekleyecekseniz bu aşamada ekleyip ocağın altını kapatın.
  • Dilerseniz kaşıkla şekil verin ya da tepsiye yayıp dilimleyip servis yapın.

Gelelim Krokanlı Tarife;
Ceviz Krokanlı Un Helvası İçin Gerekli Malzemeler:
  • 2 yemek kaşığı dolusu tereyağ (125 gram)
  • Yarım kase sıvıyağ
  • 1 kase un
  • 1 kaseden 2 parmak eksik tozşeker
  • 1.5 kase su
Krokan İçin:
  • 1 çay bardağı tozşeker
  • 1 çay bardağı iri çekilmiş ceviz
  • 3-4 damla limon

Yapılışı:

  • Öncelikle krokanı hazırlayalım.
  • Şekerin üzerine 3-4 damla limon sıkın ve kısık ateşte eritin.
  • Şeker eriyince ocağın altını kapatın ve cevizi de ekleyip hızlıca karıştırın.
  • Hemen yağlı kağıdın üzerine parça parça koyun.
  • Soğuyunca elinizle ya da bıçakla parçalayın.
  • Tereyağı tencereye alıp eritin.
  • Sıvıyağı ve unu da ekleyip açık kahverengi oluncaya kadar durmadan kavurun.
  • (Bu aşamada kavurmayı bırakırsanız un yanar.)
  • Krokanı ekleyin.

  • Suyu ve şekeri bir kapta (kaynatmadan) güzelce karıştırın.
  • Karışıma şekerli suyu ekleyin.
  • (Bu aşamada sıçrayabilir dikkat!)
  • Şekerli suyu eklerken bir taraftan da hızlı hızlı karıştırın.
  • Bu aşamada helva suyunu çekip toparlanacak.
  • Kesinlikle karıştırmayı bırakmayın.
  • Kaşıkla şekil verip servis yapın.

Afiyet olsun..


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder