30 Aralık 2015 Çarşamba

Zeytinyağlı Biber Dolması

Biber Dolması 1
ZEYTİNYAĞLILARIN HAS'I :)
En klasik yemeklerimizdendir zeytinyağlı biber dolması.. Tüm aile bireyleri tarafından nasıl da sevilerek yenir.. Bir çoğumuzun eşi  zeytinyağlı yemeklere burun kıvırsa da dolmanın yeri hep ayrıdır, onda klasik bir zeytinyağlı yemek değil de bir ana yemek edası vardır..Düğün sofraları, bayram sofraları, gün sofraları, davet sofraları hatta kahvaltılarda bile tam ortada yerini alır tüm gösterişiyle:)
Dolmayı lezzetli yapan iç pilavına katılan baharatların miktarıdır.Bana göre en çok yakışan baharat kuru nane, olmazsa olmazı nar ekşisi ve yağ olarak kesinlikle zeytin yağı kullanılması gerekir.
Kuru nane miktarını 1 yemek kaşığı yazdım abartmış denmesin diye:) aslında 2 yemek kaşığı koyduğum bile olur bazen.. Ve kesinlikle karabiberi az eklerim çünkü onun baskın kokusu bazen lezzeti olumsuz etkileyebiliyor.
Salça miktarları bu ölçü için tam. Ancak biber salçasını acı kullanacaksanız 1 tatlı kaşığı acı, bir tatlı kaşığı tatlı biber salçası kullanmanızı öneririm. Yada tamamı acı olacaksa pul biberini listeden çıkarmanız bence doğru bir karar olur..

Kalabalık misafirler için hem masadaki duruşu hem doyuruculuğu hem lezzeti ile ideal bir yemek..

Bu nefis dolmaları ablamlar yemeğe geldiğinde yapmıştım. Aslında biz çok sık bir araya geliriz birbirimizin mutfağına geçer kendi evimiz gibi yemek hazırlar, kendi evimiz gibi yeriz. Açıkçası birbirimizin evinde kendi evimiz gibi rahat ederiz. Habersiz gider dünden ne kalmışsa ısıtır, yanına bir makarna haşlayıp ya da 2 yumurta kırıp yediğimiz çok olur. 

Geçen gün ablam bugün bize gelin dediğin de yarın da siz bize gelin dedim ve şöyle kallavi bir masa hazırlamaya karar verdim. İşte o masadakilerden biri bu dolmacıklar...:)
Biber Dolması
Malzemeler:
  • 24 adet dolmalık biber
  • 24 yemek kaşığı pirinç
  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • 3 adet orta boy soğan
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 2 adet domates rendesi
  • 1 yemek kaşığı kuru nane
  • 1 çay kaşığı pulbiber
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 3-4 dal taze nane
  • 3-4 dereotu
  • 3-4 dal maydanoz
  • 3 yemek kaşığı nar ekşisi
  • Yarım limon suyu
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
20150802_154714
Yapılışı:
  • Pirinçleri güzelce yıkayalım.
  • Soğanları minik minik doğrayıp pirinçlere ekleyelim.
  • Yeşillikleri minik minik doğrayıp ekleyelim.
  • Tüm malzemeleri genişçe bir kapta pişirmeden karıştıralım.
  • Biberlerin içlerini yarısını hafif geçecek şekilde çay kaşığı ile dolduralım.
  • Tencereye üst kısımları yukarı bakacak şekilde dik dik dizelim.
  • Biberlerin üzerine küçük küçük doğradığımız domateslerle kapak yapalım.
  • Tencereye biberlerin kenarından 2 su bardağı soğuk su ilave edelim.
  • Yarım çay bardağı zeytinyağını üzerlerine gezdirelim.
  • Önce orta ateşte suyun kaynamasını bekleyelim, kaynamaya başlayıncakısık ateşte suyunu çekene kadar yaklaşık yarım saat pişirelim.
Püf Noktası:
Pirinçleri mutlaka beyaz suyu gidip, su şeffaf akana kadar yıkayın. Aksi takdirde yapış yapış bir pilavınız olur.
Biberleri kesinlikte tam doldurmayın. Pişerken pirinçler büyüyor ve biberlerden dışarı taşıyor.
Dolmanın pişip pişmediğini anlamak için, biberlerden birinden birkaç pirinç tanesi alıp yumuşamış mı diye bakabilirsiniz.Pirinç yumuşamışsa dolmamız pişmiş demektir.
Not: Bu dolmanın iç pilavını pişirmeden çiğden yaptım. İlerde hafif pişirilmiş iç pilavı ile biber dolması tarifi de yayınlayacağım, inşallah;)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder