12 Ocak 2016 Salı

Açma Börek


Çoğunlukla pratik tariflerden gidiyoruz. Kekin, kurabiyenin her çeşidini deneyip en lezzetli halini sizlerle paylaşmak için uğraşıyorum. Her çeşidi severek yapıp, zevkle fotoğraflıyorum. Ancak hamur açmak bana göre değildir. Hamur açma, yaprak sarma gibi işler bizim evde annecime aittir.
Butik kurabiye yapmaya başladığımdan beri merdaneyle hamuru servis tabağı büyüklüğünde açabiliyorum. Bu açma börek için de servis tabağı açabilirseniz çok az daha büyük açmak yetiyor.
Malzemeler:
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 paket kuru maya
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yumurta (sarısı üzerine)
  • 1 yemek kaşığı tozşeker
  • Aldığı kadar un
Peynirli İç Harç İçin:
  • Beyaz peynir
  • Maydanoz
Kıymalı İç Harç İçin:
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 250 gram kıyma
  • 2 adet domates
  • 2 adet sivri biber
  • 7-8 dal maydanoz
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 adet soğan
Yapılışı:
  • Kıymalı harç için kıymayı bir tencereye alın ve yağda kavurun.
  • Minik doğranmış soğan, domates ve biberi ilave edip pişirin.
  • Salça, tuz, karabiber ve pulbiberi de ilave edip biraz daha pişirin.
  • Ocağın altını kapatıp ince doğranmış maydanozu da ilave edin.
  • Peynirli harç için peyniri ve maydanozu doğrayıp karıştırın.
  • Hamuru için ılık suyun içine mayayı ve tozşekeri koyup karıştırın.
  • 15-20 dakika bu şekilde kabarması için bekletin.

  • Diğer malzemeleri de ilave edip ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğurun.
  • 20 dakika daha bu şekilde mayalanması için bekletin.

  • Hamuru 10 eşit parçaya bölün.
  • Her bezeyi çay tepsisi büyüklüğünde açın.
  • Fırça yardımıyla yağlayın.
  • Hazırladığınız iç harçtan döküp rulo yapın.
  • Yağlanmış tepsiye yuvarlak ya da düz şekilde yerleştirin.

  • Üzerine yumurta sarısı  sürün.

  • 200 derece fırında kızarana kadar pişirin.
Afiyet olsun..



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder