Bir zamanlar mayalı poğaça yapmak nasıl büyürdü gözümde. Ya kabarmazsa tadı güzel olmazsa. Mayanın kabaracağı sıcaklığı ayarlayamazsam vs. Artık tabiri caizse olayı aşmış bulunmaktayım. Kesinlikle her yaptığım hamur kabarıp taşıyor.
Hamura katı yağ katarsanız kıyır kıyır bir çörek oluyor. Bu şekilde yoğurt, süt, sıvıyağ karışımı ile yaparsanız da yumuşacık puf puf poğaçalarınız oluyor.
İşte puf puf ay çöreklerinin yapılışı:
Malzemeler:
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 su bardağı süt
- 1 su bardağı zeytinyağı
- 1 yumurta(beyazı içine sarısı üzerine)
- 1 su bardağı ılık su
- 1 paket kuru maya
- 1 yemek kaşığı tozşeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Aldığı kadar un
İç Harcı İçin:
- 4 orta boy patates
- 1 orta boy soğan
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 2 çay kaşığı pulbiber
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
Üzeri İçin:
- Mavi haşhaş
Yapılışı:
- Patatesleri haşlayıp, rendeleyin.
- Soğanları minik minik doğrayıp zeytinyağında kavurun.
- Rendelenmiş patatesleri,tuzu, salçayı ve baharatları ekleyip 3-4 dakika daha kavurun.
- Hamur yoğurma kabına ılık su, maya ve tozşekeri koyup karıştırın.
- 15-20 dakika kabarması için bekletin.
- Diğer malzemeleri de ekleyip ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğurun.
- Yarım saat mayalanması için bekletin.
- Hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparıp avcunuzun içinde yuvarlak açın.
- 1 tatlı kaşığı iç harçtan koyup ay şekli verin.
- Üzerine ayırdığınız yumurta sarısını sürün.
- 10-15 dakika da tepside mayalandırdıktan sonra üzerine mavi haşhaş dökün.
- 200 derece fırında kızarıncaya kadar pişirin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder