Safranbolu, uzun zamandır gitmek isteğim yerler arasındaydı. Tarihi, kültürümüzü, özümüzü yansıtan yerlere karşı ayrı bir ilgim var. Gezdiğim yerlerin meşhur yemeklerini yemek ise benim için ayrı bir keyif.
Geçtiğimiz ramazan bayramının ilk günü aile ziyaretlerimizi bitirip, 2. günü eşimin teklifiyle Safranbolu'ya gitmek için yola çıktık. Günü birlik gidip gelmemize rağmen hem gezdik, hem alışveriş yaptık ve tabi ki çok güzel zaman geçirdik.
Efendim Safranbolu, Karabük ilinin en büyük ve en gelişmiş ilçesidir. Cinci Hanı ve Kaymakamlar Evi mutlaka ziyaret edilmesi gereken iki önemli yerdir. Kaymakamlar Evi, bir müze ev olarak düzenlenmiş ve tarihi Safranbolu evlerinin tipik özelliklerini en iyi şekilde yansıtıyor.Hıdırlık yokuşundan çıkılarak, odaların içerisine tahta paravandan iki adım atılarak girilebilen, geçmişteki saygıyı gösteren, odalardaki gusülhane adı verilen gömme dolaplarla günümüz ebeveyn banyolarının oluşması fikrine ışık tutan, 18.-19.yy Türk toplum yaşantısını yansıtıyor.
Safranbolu'da gezilecek yerler? Safranbolu'da nerede ne yenir? gibi araştırmaları yola çıktıktan sonra yaptık. Kaymakamlar Evinden sonra dikkatimi çeken yerlerden biri de Hıdırlık tepesi idi. Hıdırlık Tepesi Türklerin, Safranbolu’ya ilk konuşlandığı yermiş. 2 adet açık namazgahı bulunan ve eskiden “yağmur duası” ile “Hıdırellez’’ kutlamaları için kullanılan Hıdırlık üzerinde Köstendil Kaymakamı Hasan Paşa’nın türbesi (1845), Hızır paşa’nın mezarı ile Kurtuluş Savaşı kahramanlarından Dr. Ali Yaver Ataman’ın (1955) anıt mezarları da bulunuyor.
Hıdırlık Tepesinden Safranbolu'nun görünümü:
Ayrıca Manifaturacılar Sokak, Kültür Bakanlığı tarafından restore edilen evlerin bulunduğu Arasta arkası ve Hükümet Sokak, Bakırcılar Çarşısı, Demirciler Çarşısı ve Yemeniciler Arastası kesinlikle görülmesi gereken yerlerden.
Kente adını veren safran bitkisi ise kendi ağırlığının yüz bin katı kadar sıvıyı sarıya boyayabilme özelliğine sahip olup, gıda, ilaç ve kozmetik sanayiinde kullanılıyor.
Ve gelelim yemeklere; Tarhana çorbası ve pirinç çorbası başlıca çorbalarından. Bir de ev makarnası ile yapılan yayım çorbaları var . Bu çorba yağ, kıyma , salça kavrulup, kaynayan suya yayım dedikleri ev makarnası konulup pişirilmesiyle yapılan kolay ama çok lezzetli bir çorba..
Ve gelelim yemeklere; Tarhana çorbası ve pirinç çorbası başlıca çorbalarından. Bir de ev makarnası ile yapılan yayım çorbaları var . Bu çorba yağ, kıyma , salça kavrulup, kaynayan suya yayım dedikleri ev makarnası konulup pişirilmesiyle yapılan kolay ama çok lezzetli bir çorba..
Yumurta ile yapılan çılbır ve borana var bir de..
Çılbır; Yağlı suyu kaynatıp içine çırpılmış yumurtayı döküp karıştırarak pişiriyorlar . Bilinenin aksine üzerine sirke ve tereyağı koyarak servis yapıyorlar.
Borana da ise Katı yumurta ve süzme yoğurdu karıştırıp üzerine sarımsak, kırmızıbiber ve tereyağı ile hazırlanan sosu döküyorlar.
Et Yemekleri de oldukça meşhur; Ben tavsiye üzerine Kuyu Kebabı yedim. Özel şekilde yapılmış kuyular odun yakılarak hazırlanıyor.. Kuzular kancalarla kuyuya sallandırılıp, üzeri kapatılarak çamurla sıvanıyor ve kendi buharı ile saatlerce piştikten sonra parçalanarak servis yapılıyor.
Yahni, Etli koruklu bamya, etli yaprak dolması, ekşili köfte, sirkeli kelle, bandırma, güveç, etli bulgur aşı ve keşkekte diğer etli yemekleri.
Keşkek için Derin bir tencereye 3- 4 kg erkeç eti ,aşurelik buğday , biraz salça , tuz ve karabiber konularak tencere ağzına kadar su ile doldurulur. Önceden ısıtılmış özel keşkek fırınlarına ağzı açık olarak akşamdan konulur sabah fırından alınan keşkek eş dost ve akrabaların davet edildiği bayram sofrasında sütle ıslatılıp tekrar pişirilen “bişi” adı verilen yufka ile ikram edilir.
Perohi adı verdikleri bir de hamur yemekleri var. Bu yemek ise Mantı hamuru açılıp, Kare şeklinde kesilen yufka içine süzme yoğurt ve nane karışımı konularak üçgen şekilde kapatılarak kaynayan suda haşlanır. Piştikten sonra üzerine tereyağ dökülerek servis yapılır.
Tatlılardan ise Safranbolu baklavası, Delioğlan Sarığı, su muhallebisi, höşmerim, safranlı zerde ve safranlı aşure başlıca meşhur tatlılarındandır.
Safranlı Zerde : Pirinç su ile yumuşayana kadar haşlanır. içine çekirdeksiz üzüm isteğe göre konulur. Şeker ve akşamdan ıslatılmış bir tel safran suyu ile birlikte ilave edilir. Muhallebi kıvamında pişirildikten sonra kaselere konulur. Soğuduktan sonra servis yapılır. Özellikle kentte bayramlarda, cenaze evinde mevlitten sonra ikram edilir.
ve tabiki çeşit çeşit nefis lokumlarıyla harika bir yer..
Safranlı Zerde : Pirinç su ile yumuşayana kadar haşlanır. içine çekirdeksiz üzüm isteğe göre konulur. Şeker ve akşamdan ıslatılmış bir tel safran suyu ile birlikte ilave edilir. Muhallebi kıvamında pişirildikten sonra kaselere konulur. Soğuduktan sonra servis yapılır. Özellikle kentte bayramlarda, cenaze evinde mevlitten sonra ikram edilir.
ve tabiki çeşit çeşit nefis lokumlarıyla harika bir yer..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder